Kiezen en wisselen van studie

Geschreven door Gerold Sewcharan. Titel: Kiezen en wisselen van studie.

Allereerst, is het van belang om te erkennen dat mensen multidimensionale wezens zijn. Je bent het product van de grenzen die je jezelf en je omstandigheden je opleggen. Dat gezegd hebbende, soms moet je kiezen. ‘Opportunity cost, i.e. the loss of other alternatives when one alternative is chosen’ is het begrip van m’n economie studie waar ik het meest baat bij heb gehad. Als je met het ene bezig bent betekent het inderdaad dat je op dat moment geen andere dingen doet.

Het is daarom wel van belang je goed te informeren over wat een studie inhoudt, wat de verwachtingen van jou zijn, hoe het studeren eruitziet, of je stages zal moeten lopen en dergelijke.

Maar tegelijkertijd is het ook een kwestie van leren door te doen. Want de realiteit is ook dat pas als je het ervaren hebt, je werkelijk weet hoe iets is. Je leert eenmaal vooral jezelf kennen tijdens het studeren. Je ervaart wat je wel of niet ligt, hoe je omgaat met uitdagingen, (zowel academisch als persoonlijk), hoe met je tijd en financiën om te gaan en te plannen. Het hoort er eenmaal bij.

Dus doe je voorwerk en onderzoek, maar omarm de onzekerheid ook.

Een jongen met korte dreadlocks en een volle zwarte baard zit lachend op een stoel buiten tussen de bloemen en hoge grasstengels.
Gerold Sewcharan. Video van @lobomar_.

Mocht je niet zo goed weten wat je wilt en wil je een beetje proeven en de ruimte hebben om van richting te wisselen binnen je bachelor, dan is een Liberal Arts and Sciences bachelor ideaal, hier stel je je eigen curriculum op rondom enkele kern vakken die iedere student nemen moet als onderdeel van het diploma. Weet je zeker wat je wilt en kom je tijdens je eerste jaar erachter dat het toch een beetje tegenvalt, dan kan je eerder z.s.m. je uitschrijven zodat je niet een heel jaar aan schoolgeld hoeft te betalen of misschien zelfs in het tweede semester al bij een andere studie kan instromen. Een andere optie is toch doorbijten en je propedeuse halen. Wellicht kan je dan zelfs vrijstelling krijgen voor bepaalde eerstejaars vakken wanneer je je bij een andere studie inschrijft.

Tot slot, geniet ook voor zover je kan van zoveel leren als je kan. Het is oké om het nog niet allemaal te weten. Jouw route door kennis dat je interesseert is van jou, even uniek als je vingerafdruk. Dus denk minder in termen van goed of fout, maar zie het als proces waarin je jezelf ontwikkelt. Uiteindelijk draagt school bij aan wie jij bent, niet andersom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *