Studiekeuze

Stap 1/6

Zit jij nu op de middelbare school en wil je graag in Nederland studeren? Dan moet je zo vroeg mogelijk beginnen met de voorbereiding! In de bovenstaande video geef ik je 3 tips om de juiste studiekeuze te maken. Dus pak je kladblok en maak aantekeningen, want er volgt een heel stappenplan.

Wat zijn de verschillende opleidingsniveaus?

Er zijn verschillende dingen waarop je moet letten bij het kiezen van een studie. Ten eerste, op welk niveau wil je verder studeren? Is dat WO, HBO of misschien wel MBO?

Geen idee wat dat betekent? Lemme tell you. WO staat voor wetenschappelijk onderwijs, HBO voor hoger beroepsonderwijs en MBO voor middelbaar beroepsonderwijs. Je kan het zien als: ADEK is WO, PTC is HBO en NATIN is MBO. Dus als je NATIN net hebt afgerond, dan kom je hoogstwaarschijnlijk voor een HBO- of WO-opleiding.

Je kan ook naar Nederland komen voor het VWO of MBO, maar de procedures hiervoor verschillen met die van het WO en HBO. Sinds de meest voorkomende situatie is dat Surinamers naar Nederland komen voor een bacheloropleiding, zal ik het in deze video alleen hebben over studiekeuzes op HBO- en WO-niveau.

Wat ben jij?

Ben jij op dit moment een VWO, HAVO of MBO-4 student? Dan heb jij met dat (toekomstige) diploma toegang tot de hogeschool en de universiteit hier in Nederland. SSA, 2022. MBO-4 in Nederland is onder andere NATIN in Suriname.

Maar als student met een buitenlands diploma is het altijd slim om eerst na te gaan bij je potentiële opleiding om zeker te weten dat ze jouw diploma accepteren. Niet alle opleidingen zijn bekend met onze diploma’s.

Het vakkenpakket verschilt ook enigszins met de profielen die je hier in Nederland krijgt op de middelbare school. Op het vrije atheneum kregen we, bijvoorbeeld, wis 1 en wis 2, maar hier kennen ze dat niet. Meestal gaat het gewoon om een andere benaming. Maar voor de zekerheid neem je altijd eerst contact met je potentiële opleiding.

Maar wat als je wel 5 verschillende opleidingen hebt die je interessant vindt? Dan stuur je gewoon een email naar alle 5 met de vraag als ze jouw diploma accepteren. Al wil je ’t naar 10 scholen sturen, niks mis mee.

HBO

In het HBO ligt de nadruk op het oplossen van praktijkvraagstukken. Het slaat een brug tussen de theorie (de wetenschap) en de praktijk. Studiekeuze Top3. Het gaat daarbij om het HOE; hoe zet je projecten op, hoe ontwerp je processen, hoe benader je praktisch een probleem. Studieboeken zijn nogal schaars op het HBO.

Dus als jij iemand bent die graag doet, probeert en experimenteert… dan is het HBO een goede keuze. Meestal is het in het derde of vierde jaar ook verplicht om een stage te doen. De duur van zo’n stage hangt af van jouw opleiding. Soms is het een jaar, soms maar 4 maanden.

WO

In het WO ligt de nadruk op het WAAROM en is daarmee dus theoretischer. Boeken zijn hier in overvloed. Tijdens een WO-opleiding leer je zelfstandig onderzoek doen. Als WO student moet je vooral goed kunnen analyseren en leer je kritisch naar resultaten kijken.

Het is op het WO nóg zelfstandiger werken dan op het HBO. Er is dus nauwelijks tot geen controle op het huiswerk en je voortgang. Voor toelating is minimaal een VWO-diploma nodig of een HBO-propedeuse. Studiekeuze Top3.

Stagelopen op het WO is niet verplicht, maar wel verstandig om te doen. Je krijgt er meestal ook studiepunten voor. Nou, voor het geval je je afvraagt: waarom zou ik een stage lopen als het niet moet? Wel, een stage is de beste manier om praktijkervaring op te doen als student.

Het komt ook voor dat studenten zo’n goede indruk achterlaten dat het bedrijf ze maar al te graag een fulltimebaan aanbiedt nadat ze zijn afgestudeerd.

Welke past bij jou?

Oké, nu weet je het verschil tussen de verschillende opleidingsniveaus. Maar hoe weet je welke bij jou past? Dat is iets persoonlijks. Alleen jij en je omgeving kennen je het best om dat te weten.

Maar meestal staan we er zelf gewoon niet zo bij stil. Dus, stel jezelf de volgende 3 vragen:

  • Waarin ben je goed, waarin ben je slecht? Dat kunnen schoolvakken zijn, maar ook kwaliteiten en vaardigheden.

    Een goeie tip is om vrienden en familie te vragen waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Wat denken zij dat goed bij je past? Maar onthoud wel dat uiteindelijk jij het moet studeren en niet zij.

  • Wat vind je leuk? Wat zijn je hobby’s? Wat maakt je gelukkig? Of, en deze ga je vaak horen hier in Nederland, wat geeft jou energie?
  • En als laatste, wat vind je praktisch belangrijk bij het kiezen van je studie? Moet je dichtbij wonen of ben je bereid te reizen? Wil je baangarantie of ben je bereid te vechten voor je plek in de maatschappij?

    Dat laatste klinkt een beetje heftig, maar het is belangrijk om te realiseren dat sommige banen oversaturated zijn. Dat betekent dat je veel concurrentie hebt en er kans is dat je niet meteen werk zal kunnen vinden in jouw industrie.

    Het hangt er natuurlijk ook van af waar je uiteindelijk wilt gaan werken. Het kan best zijn dat jouw titel verdwijnt in de Nederlandse massa, maar juist uitsteekt in de Surinaamse maatschappij. Food for thought. Studiekeuze123.

Wat als?

Maar wat als je het allemaal toch niet zo goed weet. Je denkt dat die ene school bij je gaat passen en je gelooft graag dat je die ene studie leuk zal vinden. Maar uiteindelijk blijkt dat het toch niet is wat je had gedacht. Is niet erg.

Deze nieuwe levensfase gaat niet alleen om je diploma halen en daarna geld verdienen. Integendeel, “het leren kennen van jezelf en wat je wilt,” Valerie Tjin A Djie is het allerbelangrijkste. Je kan altijd nog switchen van studie als je hier bent en je merkt na enkele maanden: IT’S A NO FOR ME!

Er zijn nog zoveel andere studiemogelijkheden. En nu ben je in Nederland, dus je kan wel naar die ene open dag en je kan ook meedoen met een meeloopdag. Dus onthoudt, als het toch niet is zoals je dat had verwacht, kan je het altijd nog veranderen.

Hoe kies je je studie?

Als je wel al een duidelijker beeld hebt van wat je wilt studeren, dan is het tijd om die studie te gaan zoeken. Google is your friend. Je hoeft het niet moeilijker te maken dan het is. Het is dan wel belangrijk dat je ook de juiste zoektermen kiest.

Bijvoorbeeld, ik wil muziek studeren. Oké, waar? Laat zeggen, Utrecht. Dan typ je alvast in, muziek studeren Utrecht. Je klikt enter en je krijgt meteen alle muziekstudies in Utrecht te zien. Of je klikt één voor één op al die linkjes OF je maakt je zoektocht nog specifieker.

In mijn voorbeeld is dat, muziek wat? Wil ik muziek schrijven, muziek doceren, muziek produceren, wil ik een instrument bespelen, wil ik opera zingen, wil ik muziektherapie doen, muziek wat? Wat wil ik doen met muziek?

Muziekproductie studeren in Utrecht. Je zoekresultaten zijn nu gefilterd alleen op muziekproductiestudies in Utrecht. Hoe specifieker, hoe beter. Uiteindelijk hangt dat ook af van de antwoorden die je net hebt gegeven.

Voor mij was, bijvoorbeeld, locatie praktisch nogal belangrijk. Ik mocht bij mijn zus in Amstelveen inwonen. Het liefst kwam ik dus terecht in omgeving Amsterdam vanwege de korte reistijd. Ik ben geen ochtendmens, punt. Als mijn college om 8 uur start, moet ik niet zodanig ver wonen dat ik om 4 uur al uit m’n bed moet stappen. Dat wordt ‘em gewoon niet.

Is een lange reistijd dan wel te doen? Natuurlijk. Niet voor mij, maar misschien wel voor jou. Misschien kom je wel uit een district en ben je gewend om elke dag te reizen naar de stad voor school.

Er zijn mensen die elke dag met korjaal en bus naar school moeten. En als jij één van die mensen bent, respect. Dan heb je al sowieso een voorsprong hier. Ik kom gewoon uit de stad. Sterker nog, ik werd gebracht en gehaald. I acknowledge my privilege. Dus, ik heb NIET voor een verre opleiding gekozen.

Uiteindelijk ben ik beland in Utrecht. Niet omdat ik graag in die stad wilde studeren, maar omdat ik breed had gezocht op Nederland en nauw op studiekeuze, namelijk compositie en muziekproductie.

Waarom niet Amsterdam, dat was toch ideaal qua reistijd? In mijn jaar was de HKU, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, uitgeroepen tot beste opleiding voor muziek. En dat vond ik belangrijker dan afstand. Ik moest er dan wel dubbel zolang voor reizen, maar je moet ook een compromis kunnen sluiten met jezelf.

Studiekeuze tips

Als je de mogelijkheid hebt, ga naar een open dag of doe een meeloopdag. Het is echt een andere ervaring. Niet dat ik weet, want zoals vele andere Surinamers had ik ook niet de mogelijkheid om naar Nederland te komen voor zo’n dag. Meestal clasht onze examenperiode met hun kennismakingsperiode. En je moet het ook maar kunnen betalen. Dus als het kan, als je het kan betalen, DOEWET.

Nu je ongeveer weet wat je wilt studeren en misschien ook waar je wilt studeren, is het tijd om te kijken als je het inderdaad wel kan betalen. Want Nederland kost euro’s. En met de koers van tegenwoordig.
Dus, stap 2: financiën. Die informatie kun je vinden op deze pagina.

Met trots aangedreven door WordPress