Fariel Soeleiman lacht haar tanden bloot met haar lange zwarte haren over haar linkerschouder en zit voor een boekenkast.

Werken als buitenlands student

Hallo en welkom bij een nieuwe blog van Stukaderen in Nederland. Als je nieuw hier bent; ik ben Fariel Soeleiman, geboren en getogen in switi Sranan, al 20 jaar lang en inmiddels woon ik al 6 jaar hier in Nederland als Surinaams student. 

Vandaag gaan we het hebben over:

 1. Werken in loondienst als buitenlands student
 2. Stagelopen als buitenlands student
 3. Werken als freelancer als buitenlands student
 4. Werken na afstuderen

Werken in loondienst

Surinaamse studenten behoren tot de categorie internationale studenten, ook wel buitenlandse studenten, als het gaat om de wettelijke zaken. Als je als buitenlands student een bijbaan wil, dan gelden bijna dezelfde regels als voor buitenlandse werknemers, expats bijvoorbeeld.
De meeste Europese studenten mogen vrij werken in Nederland. Niet-Europese studenten – wij dus – hebben een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig.

Alleen een werkgever kan een TWV aanvragen bij het UWV. Dus laat niemand je hier iets anders komen zeggen; JIJ kan niet ZELF een TWV aanvragen. De aanvraag kan alleen ingediend worden door een bedrijfsaccount bij het UWV. Dus wanneer je ergens solliciteert en ze zeggen, ooohh… wij doen dat niet boi, maar als je ‘t zelf even regelt, nemen we je sowieso aan zodra je die TWV binnen hebt. They lyin’! Nee grapje, dat is niet waar. ‘t Is niet dat ze liegen, ze zijn gewoon… hoe zal ik ‘t aardig zeggen? Ze zijn gewoon onwetend. Ze weten niet hoe hun eigen systeem werkt. ‘t Is net als wanneer ze denken dat Suriname in Afrika of Indonesië ligt; ze weten gewoon niet beter.

Belangrijk om te weten! Er geldt een limiet op het aantal uren dat je mag werken als buitenlands student. Je mag:

 • alleen in de maanden juni, juli en augustus fulltime werken; 
 • of maximaal 16 uur per week – parttime dus.

Met andere woorden, je kan ervoor kiezen om in de zomer(vakantie) 40 uur per week te werken – dus alleen in juni, juli, augustus and that’s that voor ‘t gehele jaar – OF je kan ervoor kiezen om het gehele jaar te werken, maar dan voor 16 uur per week. Het is één van de twee, NIET ALLEBEI!

Stagelopen

Als je een (betaalde) stage wilt doen voor je opleiding hier in Nederland, dan heb je geen TWV nodig. Je moet wel zwart op wit een stageovereenkomst hebben met je stagebedrijf en je opleiding. Als je die niet hebt, kan niet alleen jouw stagebedrijf een boete krijgen, maar je studiepunten voor je stage tellen ook nog eens niet mee, want er is niks vastgelegd. Dus ff stagelopen bij je oom daarzo is wel makkelijk, maar zonder stageovereenkomst… is ‘t eigenlijk voor niemandal, want ‘t telt niet.

Werken als freelancer

5 jaar geleden werd officieel besloten dat buitenlandse studenten UNLIMITED uren mogen werken als freelancer; in Nederland noemen ze dat een zzp’er. ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel. MAAR, je moet wel:

 • je eigen belastingen regelen;
 • zelf je klanten vinden;
 • en uiteraard officieel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Werken na je afstuderen

Als je binnenkort gaat afstuderen en je wilt graag in Nederland blijven om werkervaring op te doen, dan kun je een zoekjaar aanvragen bij de IND. Hiermee kan je 1 jaar lang op zoek gaan naar werk zonder dat je een werkvergunning nodig hebt.

De voorwaarden waaraan je moet voldoen:

 • Je bent in de afgelopen drie jaar:
  • Afgestudeerd van een bachelor- of masteropleiding in Nederland;
  • Of afgestudeerd van een postdoctorale opleiding in Nederland;
 • Je hebt nog niet eerder een zoekjaar afgerond op basis van diezelfde opleiding waarvoor je ‘t aanvraagt.

Dit zijn niet de enige voorwaardes, maar deze zijn wel het meest relevant voor bachelor- en masterstudenten.

Vragen?

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan al deze informatie en als je vragen hebt, laat het weten in de comments of stuur een DM via Instagram of een PM via Facebook. Alle informatie die ik net heb gegeven, kun je ook vinden en zelf verifiëren via de onderstaande linkjes. Ik weet veel, maar ik weet ook niet alles. Dus je moet niet alles klakkeloos overnemen van wat ik zeg.

Genoemde bronnen:

Dank voor het lezen en hopelijk tot de volgende keer!

Liever luisteren? Kijk dan naar de bovenstaande video!

2 reacties op “Werken als buitenlands student”

 1. Beste Fariel,

  Ik ben blij dat ik jouw website ben tegen gekomen.
  Ik heb een vraag over werken als freelancer als buitenlandse student.

  Mijn vriend is een buitenlandse student en werkte als freelancer. Maar het bemiddelingsbureau waarvoor hij werkte heeft aangegeven dat de overheid deze regel gestopt heeft.

  Mijn vraag aan jou is, is er al bewijs hierover of op een officiele website aangegeven dat de buitenlandse studenten niet mogen werken als freelancer?

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groeten,

  Turquessa Bryson

  • Hoi Turquessa, ik heb snel wat onderzoek gedaan en ik kan geen online bewijs vinden dat de overheid deze regeling heeft gestopt en ik denk dat dat toch wel groot nieuws zou zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *