Twee meisjes zitten achter een bureau met een laptop en werken lachend samen met een oudere grijze heer. Werken in loondienst.

Werken in loondienst, deel 1

Hallo en welkom bij deze nieuwe blog van Stukaderen in Nederland. Als je nieuw hier bent; ik ben Fariel Soeleiman, geboren en getogen in switi Sranan, al 20 jaar lang en woon inmiddels al 6 jaar hier in Nederland als Surinaams student. 

In mijn vorige blog heb ik algemeen uitgelegd op welke manieren je kan werken in Nederland als Surinaams student. Vandaag gaan we het hebben over werken in loondienst DEEL 1.

Loondienst

Het is leven is duur. Niet alleen in Suriname, ook in Nederland. Dus je denkt vol goeie moed, ik ga werken! De meeste studenten werken in de horeca en eeuwig hebben ze niet genoeg mensen, dus ze zullen vast ook een baan hebben voor jou. Je gaat solliciteren en tijdens het gesprek zeg je open eerlijk – want waarom zou je dat niet doen – dat je internationaal student bent, dus je hebt een werkvergunning nodig. 62 sollicitaties later en nog steeds wil niemand je aannemen. Want… die bedrijven hier in Nederland hebben geen flauw idee hoe een TWV voor internationale studenten werkt. Al leg je ze uit in een schematische weergave – download hier – willen ze geen moeite doen om ’t te snappen. Dus jongens en meisjes, motivatie van de dag: dat gras hier is niet zo groen als je denkt.

Werkvergunning aanvragen

Hoe moet je een werkvergunning aanvragen? Nou, zoals ik al had gezegd in mijn vorige video, JIJ kan geen TWV aanvragen. Alleen een werkgever kan dat voor je doen vanuit z’n bedrijfsaccount op de website van het UWV. De meeste bedrijven zijn over ’t algemeen wel bekend ermee dat een buitenlander een TWV nodig heeft om et mogen werken in Nederland. Maar… wat ze niet weten, is dat Nederland dezelfde procedure voor internationale studenten juist makkelijker heeft gemaakt.

Een TWV aanvragen voor een buitenlander die speciaal naar Nederland moet verhuizen voor dat werk, is inderdaad lastig en ingewikkeld vanwege alle voorwaarden waaraan de werkgever moet voldoen. Ze moeten genoeg verdienen, ze moeten een hygiënisch huis hebben, ze moeten een gepaste functie krijgen, en de lijst gaat door. De werkgever wordt hier streng op gecheckt en kan ook hoge boetes krijgen als ze toch niet blijken te voldoen aan de voorwaardes. Zij staan namelijk garant voor jou als werkgever.

Maar… al deze voorwaardes zijn niet van toepassing op jouw TWV-aanvraag, want jouw universiteit of hogeschool staat al garant voor jouw verblijf hier in Nederland – als internationaal student. Je werkgever hoeft dus helemaal niet te voldoen aan al die 20 voorwaardes; hij hoeft alleen maar aan de belangrijkste te voldoen, namelijk dat je salaris matcht met je functie. Dus als je gaat werken als afwasser in een restaurant, dan matcht een 3000 euro per maand salaris niet met de functie afwasser. Maar dat is een beetje logisch nadenken.

Vragen?

Deze blog was deel 1 van het thema ‘werken in loondienst’ en ging specifiek over het aanvragen van een TWV. Het meest belangrijke om te onthouden is: nee, het ligt niet aan jou dat je maar niet wordt aangenomen. Schud het van je af en geef vooral niet op. Deel 2 zal gaan over solliciteren.

Alle informatie die ik net heb gegeven, kun je ook vinden en zelf verifiëren via de linkjes in de beschrijving. Ik weet veel, maar ik weet ook niet alles. Dus je moet niet alles klakkeloos overnemen van wat ik zeg.

Genoemde bronnen:

Dank voor het lezen en hopelijk tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *